Uwielbiam jesień, bo można przygotowywać pyszności w kuchni
bardzo małym kosztem. Ostatnio rozkochałam się w różnego rodzaju zupach
kremach.
Dziś prezentuję krem z dyni. Przepyszny i bardzo sycący. A
do tego szybki i tani!
Składniki:
Średnia dynia – około 1,5-2 kg
duża cebula
kawałek imbiru
3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
przyprawy do smaku: ziołowy pieprz, bazylia, papryka wędzona
Przygotowanie:
Dojrzałą dynię kroję na pół, usuwam włóknisty środek z
pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę. Imbir obieram i ścieram na tarce (
startego powinno być 2-3 łyżeczki). Cebulę obieram i siekam na kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Zostawiam na małym ogniu 30 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję i przyprawiam.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Zostawiam na małym ogniu 30 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję i przyprawiam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz