wtorek, 27 września 2016

Pyszny krem z dyni


Uwielbiam jesień, bo można przygotowywać pyszności w kuchni bardzo małym kosztem. Ostatnio rozkochałam się w różnego rodzaju zupach kremach.

Dziś prezentuję krem z dyni. Przepyszny i bardzo sycący. A do tego szybki i tani!

Składniki:

Średnia dynia – około 1,5-2 kg
duża cebula
kawałek imbiru
3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
przyprawy do smaku: ziołowy pieprz, bazylia, papryka wędzona

Przygotowanie:

Dojrzałą dynię kroję na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę. Imbir obieram i ścieram na tarce ( startego powinno być 2-3 łyżeczki). Cebulę obieram i siekam na kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Zostawiam na małym ogniu 30 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję i  przyprawiam.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz